Zvucni i video formati i njihova obrada

           Zvucni i video formati i njihova obrada

ZVUK Da bi se zvuk registrovao mora postojati signal koji ga prenosi. Signal koji putuje do naseg uha je mehanicka promena pritiska vazduha i naziva se analogni signal. Da bio racunar mogao da registruje analogni signal, potrebno je analogni signal pretvoriti u digitalni postupkom digitalizacije.

Mozemo razlikovati tri vrste audio formata: 1.Nekomprimovani 2.Komprimovani formati bez gubitaka 3.Komprimovani formati sa gubicima.

Najpoznatiji nekomprimovani formati su: MIDI (Musical Instrument Digital Interface) - namenjen za razmenu informacija medju elektronskim muzickim jedinicama. (ekstenzija: .mid ili .midi) WAVE (Waveform) - maticni format razvijen za koriscenje u Windows okruzenju (ekstenzija: .wav) AIFF (Audio Interchange File Format) - Mekintosh format za digitalni zapis zvuka (ekstenzija: .aiff)

Najpoznatiji formati komprimovanja bez gubitaka su: WMA (Windows media Audio) - format razvijen od strane Microsoft-a; sastoji se od 4 razlicita kodeka (ekstenzija: .wma) FLAC (Free Lossless Audio Codec) - format slican MP3 formatu ali bez gubitaka u kvalitetu. WV - Wave Pack format (ekstenzija: .wv) APE - Monkey's Audio format (ekstenzija: .ape) 

Najpoznatiji formati komprimovanja sa gubicima su: MP3 - ove datoteke su zvucni deo MPEG formata (Moving Pictures Experts Group) i predstavljaju najpopularniji format za snimanje muzickih datoteka (ekstenzija: .mp3, .mpga) Ogg Vorbis - open source komprimovani format sa gubicima, po nekima boljeg kvaliteta od MP3 formata iste veličine (ekstenzija: .ogg) AAC (Advance Audio Coding) - u odnosu na MP3 format postiže bolju kompresiju i ima veći Bit rate (ekstenzija: .aac)

VIDEO 

Video zapis zapravo cini niz statickih slike koje se velikom brzinom prikazuju jedna za drugom i tim stvaraju iluziju kretanja.Video sadrzaji su dostupniji nego ikada. Razlikujemo analogni i digitalni zapis. Analogni zapis je na video kasetama i trakama a digitalni na diskovima CD- ovima,DVD- ovima... 

Najcesce korisceni formati za digitalne video-zapise su:

MPEG(Motion Picture Expert Group) je standard koji je definisala istoimena ekspertska grupa. On daje preciznu specifikaciju nacina na koji se vrši kompresija zvuka i videa i njihovo smestanje u datoteke – fajlove. MPEG-4 je standard za multimedijalne komunikacije(Web video). Namenjen je sadržajima sa integrisanim tekstom, slikom,audiom i videom, koji potiču iz različitih izvora. AVI(Audio Video Interleave) je jedan od najstarijih formata namenjenih personalnim računarima. Kreirao ga je Microsoft. On ne podleze tako strogim pravilima kao MPEG. Jednostavniji je od MPEG_a, pa je pogodniji za naknadnu obradu materijala. Koristi se za memorisanje audio- i video-sadrzaja i njihovu istovremenu reprodukciju. (WMV)Windows Media Video predstavlja kvalitetan video-zapis koji je razvio Microsoft. To je format nastao na bazi MPEG-4 standarda. Zauzima malo prostora. Na primer, komprimovanjem AVI datoteke u WMV format moze se datoteka smanjiti i do 20 bez znacajnije razlike u kvalitetu. Nekoliko kodeka koje je razvio Microsoft podržava ovaj format, a ekstenzija fajlova u ovom formatu je “WMV”. DV(Digital Video) i mini DV su formati za digitalno snimanje video-materijala, koje koristi vecina digitalnih kamera (kamkordera). Daju kvalitetnu sliku, a glavna prednost im je sto snimljen materijal sa kamera direktno moze prebacivati na racunar i obradjivati. Idealni su za kucnu video-montazu

LITERATURA:

http://vokainformatika.weebly.com/obrada-zvuka/zvuk-i-racunar 

https://www.slideshare.net/mobile/suzanainformatika/formati-video-zapisa 

https://www.google.com/amp/s/vciric.wordpress.com/2016/01/20/formati-videa/amp/ 

Čestitamo

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.